blog

Aby si děti malování užily…

Ne každý rodič malování na obličej ocení. A i ti, kteří jej ocení, jsou někdy zklamaní tím, jaký motiv si jejich ratolest vybrala. Tento příspěvek je krátkým shrnutím toho, s čím vším se na akcích od rodičů setkáváme a byli bychom raději, kdybychom se s tím nesetkávali.

1) To si nemaluj, to  je ošklivé!

20150704_150548Nikoho nepotěší, když je jeho dílko označené za ošklivé. Naštěstí nejsme vztahovační a tak chápeme, že větou „to je ošklivé“, není často myšlena kvalita malby, ale její motiv. Není akce, kde bychom podobnou reakci neslyšeli od maminky, jejíž ratolest chce namalovat „kostru“, nebo „příšeru“. Zároveň však patří „drsňácké a strašidelné motivy“ k nejoblíbenějším. Čím to asi bude? Milí rodiče, malujeme vaše děti, ne vás. Malujeme pro jejich radost. Děti, hlavně kluci, chtějí být drsní a strašidelní, stejně jako chtějí být od pradávna špinaví a odření od dovádění venku. Nic s tím neuděláte. Věřte tomu, že pokud dítěti vnutíte místo lebky pejska, nebude mít z malůvky radost. A my pak nebudeme mít radost z jejího malování. Největší odměnou je pro nás skutečně šťastné dítě, které se vrací, aby se podívalo do zrcadla na to, jak je jeho obličej krásný. A toho nedosáhneme, pokud dítěti nenamalujeme to, co skutečně chce.

2) Je to moc drahé, jen z lidí  rýžují peníze.

Malujeme za 30 – 50 Kč. A ono rozmezí je důležité. Zatímco jiné agentury pro malování na obličej mají většinou paušální taxu za malůvku, my jsme se rozhodli, že se tímto směrem ubírat nebudeme. Každý motiv má u nás jinou cenu, podle toho, kolik času a barev spotřebuje jeho výroba. Snažíme se být féroví! Naším cílem není zisk, je jím spokojený zákazník, v našem případě šťastné dítě jakéhokoli věku. 🙂

IMG_4083

3) Namalujete mi dítě?

CAM00464_0Z opačného soudku – bohužel se setkáváme i s rodiči, kteří chtějí své dítě nechat namalovat za každou cenu. Nehledě na to, že je dítě příliš malé, neposedné, nebo prostě nechce. Týká se to hlavně maminek, které neváhají si na naši židli sednout samy, dítě pevně držet v náručí a jen sledovat, jak se trápíme my i plačící dítě, jen proto, aby ony mohly mít fotky jejich „krásného“ dítěte! Děti samy ví, co je pro ně dobré a co naopak nechtějí. Důvěřujte jim!  Stává se i to, že se dítě na poslední chvíli zasekne – začne se stydět, malování si rozmyslí, nebo ho prostě něco rozruší a namalovat již nechce. Myslíme si, že začít na něj křičet, není to nejlepší. Vezměte si svoji ratolest stranou a snažte se e ním domluvit, co se stalo a co bude dál. Zatím vám rádi podržíme místo ve frontě a pokud na malování nakonec přeci jen dojde, nemusíte ji stát znovu. 🙂

4) Je to na nic, stejně to za chvíli smyješ!

Věřím, že se najde jen málo rodičů, kteří by svým dětem neradi dělali radost. Dítě nás na akci uvidí a hned chce namalovat. Následuje rychlé vysvětlení od rodiče – malování na obličej je k ničemu, protože se stejně večer smyje a jsou to vyhozené peníze. Tento argument je možná jeden z nejsmutnějších. Malování je na akcích proto, aby z něj mohli mít děti radost! Pokud dítě chce namalovat a rodič má v kapse nějaké ty drobné navíc, je podle nás škoda jich nevyužít.  Děti si malování váží. Není výjimkou, že se k našemu stánku v průběhu akce vracejí, aby se přesvědčily, že svou ozdobu stále mají a celý den pak všem radostně říkají „Já jsem lev / tygr/ Spider-Man / princezna!“ Není to snad lepší, než 5 minut jízdy na kolotoči, nebo dražší hračka, kterou možná za pár dní odloží? Přemýšleli jsme, proč se někteří rodiče takto chovají a jedno vysvětlení nás napadlo – možná, že zatímco na kolotočích jezdili i oni, malování na obličej prostě neznají, mají k němu nedůvěru. Věříme, že díky našim příznivým cenám jsme právě my tím, u koho by mohli svou nedůvěru překonat. Děti malování na obličej milují. A věříme, že by ho jim, pokud si ho přejí, měl dopřát každý. Nebo jim ho aspoň nezakázat.

Nakonec, malování si mohou rodiče užít společně s dětmi. 🙂

A_IMG_1036

 5) Koruna zla: Pomlouvání díla a sondování

Nikoho, opravdu nikoho nepotěší, pokud slyší, že jsou jeho výtvory ošklivé. Jsme vděční za jakoukoli konstruktivní kritiku – ano, už se stalo, že se k nám nachomýtl profesionál a udělil nám pár rad a jsme za ně vděční. Takoví lidé nám pomáhají se posouvat dál a dál. Ale věřte tomu, nebo ne, najdou se i lidé, kteří vám do očí řeknou, že malujete „hnusně“. Jak můžete vidět v našem ceníku: naše malůvky nejsou předražená umělecká díla, ale malůvky pro radost. Tomu odpovídá jejich kvalita i cena. Snažíme se na na sobě pracovat a zdokonalovat se, chodíme na kurzy, zkoušíme nové barvy a postupy. Víc udělat nemůžeme. Tato skutečnost zabolí o to více, že tento názor často kopírují děti. Nezřídka tak nastává scéna, kdy ve frontě stojí dítě, které se těší na malování, přichází jeho kamarád a vysvětluje mu, že se namalovat nenechá, protože jeho rodič řekl, že je to ošklivé. I děti ve frontě se pak cítí nesvé, protože přece nechtějí mít na obličeji něco ošklivého!

Podobná situace se může stát se všemi rodičovskými argumenty na našem seznamu. Prosíme, zamyslete se – skutečně chcete vaše dítě přivést k tomu, aby věc, kterou chtělo, začalo považovat za špatnou a přesvědčilo o tom i ostatní? Děti mají z malování radost. Proč by ji to vaše mít nemělo? Chápeme, že pro někoho je malování opravdu drahým špásem – pak je su ale vždy možnost, nechat dítě, ať si například vybere, jestli chce namalovat, nebo zmrzlinu. A pokud opravdu chcete, aby se namalovat nenechalo, vysvětlete mu to tak, abyste tím neublížili jemu, ani ostatním.

A asi nejhorším prohřeškem je „sondování“ od konkurence. Ale tato kapitola by vydala na samostatný příspěvek. 🙂

2013-11-23-15.11.14