blog

Historie barevného těla III – moderní body art umělci

Od mizejících modelek do současnosti

Největší přelom nastal v 80. letech. Uvolnění mravů a roztříštění uměleckých směrů dospělo do bodu, kdy se stal dočasný body art běžně přijímanou formou umění. Již nešokoval sexuálním podtextem (který v dnešní době ani nemá), bylo tudíž nutné jej zdokonalit jinak. Uměním je výsledné dílo, nejčastěji fotografie, nebo video. Na samotnou tvorbu již není kladen takový důraz. Začíná se více dbát na realismus a umělecké ztvárnění. Důležitou se stává kompozice výsledných fotografií, umělci se proto často spojují se známými fotografy. Rozvíjejí se různé techniky. Dnes je nejčastější technikou pro pokrývání větších ploch těla airbrush, „stříkací pistole“ s barvou. Pojďme se podívat, jací jsou nejvýznamnější body art umělci naší doby.

Joanne Gairmalířka původem z Nového Zélandu. Stále je považovaná za světovou špičku, mezi lety 1999 – 2009 spolupracovala se slavným magazínem Sports Illustrated, kde zpopularizovala malované oblečení. Její nejznámější prací jsou „Mizející modelky“, které se pod barvou ztrácejí na pozadí pestrých vzorů.

Disappearing_Model

post-2141-1161295513

Agnieska Gliňska – Polská umělkyně se proslavila hlavně díky seskupení Art Color Ballet. Je nejen malířkou, ale i choreografkou, díky čemuž vzniklo toto tanečně – divadelní seskupení fungující od roku 1998. Spojuje body art a tanec, spolupracuje s tanečníky, fotografy, designery a divadelními architekty, čímž na představeních tvoří strhující podívanou. Art Color Ballet je taky každoroční stálicí mezi vítězi festivalů body paintingu.

520_Christian-Rudolf

Emma Hack – Australská umělkyně začínala jako malířka na dětské obličeje a kosmetička. Vypracovala se na světoznámou umělkyni. Vyhrála CIDESCO Světový šampionát profesionálního body paintingu v Hong Kongu v roce 2004. Na Adelaidském festivalu se představila s obrázky celebrit namalovaných jako své postavy a v roce 2005 spolupracovala na kolekci s Deborah Paauwe. Do povědomí veřejnosti se dostala se svou sérií Wallpapers (Tapety), které vznikaly v letech 2006 – 2009. V této době si také začala svá díla sama fotit, čímž se její styl posunul dál. Stal se osobnějším, jelikož se nemusela omezovat na přání fotografa.

Bodypainting-Emma-Hack-19

EmmaHack4

Craig Tracy – troufnu si říct, že jednu z fotografií rodáka z New Orleans jste již určitě viděli. Jeho slavné dílo „Poslední jihočínský tygr“ vzniklo v rámci kampaně na záchranu těchto zvířat.

save-tiger-body-paint-art-14

Johannes Stötter – další z umělců, kteří se proslavili hyperrealistickými malbami zvířat. I jemu dopomohlo ke slávě masové sdílení a sociální sítě.

SONY DSC

johaness

Parrot-web

Do moderního body artu spadá mnoho kategorií a směrů – reklamní malby, malby oblečení na celé tělo, taneční show, ale také třeba speciální filmové efekty. Nebo malování na dětský obličej. 🙂